Płatki owsiane

oat-1391682_1920

oat-1391682_1920Płatki owsiane są bardzo odżywczym produktem, ze względu na dużą zawartość zbóż. Głównie występuje jako posiłek u sportowców. Owsianka jest źródłem błonnika, białka, a także węglowodanów. Są też dobrym źródłem magnezu i żelaza, a także zdrowych, nienasyconych tłuszczów. Najczęściej przyrządzana zostaje z mlekiem, ponieważ dostarcza większą ilość substancji odżywczych, takich jak: białko, wapń, czy witaminy. Spożywanie płatków owsianych przeciwdziała zmęczeniu, rozdrażnieniu. Pozytywnie również wpływa na układ odpornościowy, który pozwala na skuteczniejszą walkę z chorobami. Ważną rolę odgrywa, również przy usuwaniu zbędnych, szkodliwych substancji przemiany materii. Występują w trzech postaciach: mało przetworzone wymagające gotowania, górskie wymagające tylko zagotowania, a także gotowe już do spożycia na zimno. Przygotowują płatki owsiane, oprócz mleka, możemy również zastosować wiele innych dodatków, które zwiększą wartość posiłku. Mogą to być suszone owoce, miód, czy nawet nasiona jak: orzech, migdał.

1 thought on “Płatki owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *